Rechten instellen in iRekeningen

Het instellen van de rechten gebeurt niet in iGebruikersbeheer en dus ook niet door de beheerder van de administratieve modules of andere financiële modules.

De rechten worden in iRekeningen door de beheerder ingesteld.

1. De beheerder

Voor iRekeningen kunnen eigen beheerder (s) ingesteld worden. Wie uw rechten kan instellen vindt u terug in het menu Help > Beheer van de applicatie iRekeningen.

De beheerdersrechten voor iRekeningen kunnen enkel ingesteld worden door Informat of door een superbeheerder. Er kunnen meerdere personen als beheerder ingesteld worden. Een beheerder beheert de toegangsgroepen en de gebruikers van de vestigingen waarvoor hij als beheerder ingesteld is.

2.Toegangsgroepen creëren

De beheerder gaat naar het menu Beheer > Toegangsgroep.

Klik bovenaan op de beheerdersgroep. Aan de linkerkant worden de toegangsgroepen weergegeven.

In het tabblad Algemeen maakt u een nieuwe toegangsgroep aan:

• klik onderaan op de oranje plus
  • kies een naam (bv. de naam van de school) voor de toegangsgroep
  • kies in de keuzelijst de juist vzw. Het is belangrijk dat de vzw die behoort tot de school gekozen wordt.
  • Kies onderaan voor de rechten schrijven, alleen-lezen of geen toegang.

3 Toegangsgroepen instellen

Als de toegangsgroep gecreëerd is (zie punt 2) ziet u de naam van de toegangsgroep aan de linkerkant verschijnen. Aan elke toegangsgroep worden er vestigingen, gebruikers en een boekhouding gekoppeld.

a) De vestiging koppelen aan de toegangsgroep.

• Klik de naam van de toegangsgroep aan.
  • Ga naar het tabblad Vestigingen en klik op de knop Ophalen.

• Er verschijnt een lijst met alle scholen/vestigingen waarvan u beheerder bent. Vink de school (scholen) aan die verbonden wordt met de toegangsgroep.
  • Klik daarna op Opslaan.

b) De gebruikers toekennen.

Door gebruikers toe te kennen aan de toegangsgroep bepaalt u wie er toegang krijgt tot iRekeningen voor de school/vestiging die aan de toegangsgroep gekoppeld is.

• Klik de naam van de toegangsgroep aan.
  • Ga naar het tabblad Gebruikers

• Selecteer in de kolom Overige gebruikers de gebruiker die toegang moet krijgen.

Klik daarna op de pijl   zodat het in de rechterkolom geplaatst wordt.

Per toegangsgroep kunnen er meerdere gebruikers ingesteld worden. Een gebruiker kan ook aan verschillende toegangsgroepen gekoppeld worden.

c) De boekhouding instellen

De boekhouding instellen is noodzakelijk zodat de gebruikers van iRekeningen de rekeningen kunnen doorboeken.

• Klik de naam van de toegangsgroep aan.
  • Ga naar het tabblad Boekhouding.
  • Kies in de keuzelijst de naam die bij uw toegangsgroep hoort.
  • Klik op Opslaan.

d) De toegang tot menu-items beperken

Standaard hebben de gebruikers toegang tot alle menu-items van iRekeningen . U kunt de gebruikers uit de toegangsgroep de toegang tot bepaalde menu-items beperken.

• Klik de naam van de toegangsgroep aan.
  • Ga naar het tabblad Menu’s.

• Klik met de rechtermuisknop op het menu-item en kies het toegangsrecht geen toegang, Alleen-lezen of Schrijven.
    De menu-items met een groene tekstkleur hebben schrijfrechten.
    De menu-items met een oranje tekstkleur zijn alleen te lezen.
    De menu-items met een rode tekstkleur zijn niet toegankelijk.
  • Klik op het groene vinkje om op te slaan.