Rechten gebruiker controleren

Stel er komt een personeelslid die geen leerlingen/personeelsleden kan consulteren in een bepaalde school of die bepaalde zaken niet kan wijzigen. Hoe controleert u of de correcte rechten toegekend zijn?

Toegangsgroep

In de toegangsgroep biedt u de gebruiker rechten op de school/vestiging.

1. Ga naar iGebruikersbeheer
  2. U klikt op 'Beheren van' - 'Toegangsgroepen'
  3. Kies de juiste applicatie (iLeerlingen, iBasis, iPersoneel, ...)
  4. Kies de juiste toegangsgroep
  5. Aan de rechterkant klikt u op het tabblad 'Gebruikers', controleer of de gebruikersnaam van het personeelslid aan de rechterkant staat bij 'Gebruikers in de groep'.
  6. Wanneer dit zo is, controleert u ook nog eens het tabblad 'Rechten'. Daar kunt u controleren of ze schrijfrechten heeft op de vestiging waar ze wil in werken/wijzigen.
  7. Als er geen schrijfrechten zijn klikt u op 'Toegangstype' waar u dit dan kan wijzigen in 'schrijven' of 'alleen lezen' en bevestigt u door op het groene vinkje te klikken.

Programmagroep

U kunt per menu-keuze rechten toekennen binnen de applicatie.

1. Ga naar iGebruikersbeheer
  2. U klikt op 'Beheren van' - 'Programmagroepen'
  3. Kies de juiste applicatie (iLeerlingen, iBasis,...)
  4. Kies de juiste programmagroep
  5. Aan de rechterkant klikt u op het tabblad 'Gebruikers', controleer of de gebruikersnaam van het personeelslid aan de rechterkant staat bij 'Gebruikers in de groep'.

Wanneer dit zo is, controleert u ook nog eens het tabblad 'Rechten'.  Links ziet u de menu-structuur, klik op een item om de rechten te wijzigen of te raadplegen.

U hebt de mogelijkheid om volgende rechten toe te kennen:

• Schrijven: u kunt in dit programmaonderdeel gegevens raadplegen, wijzingen en/of toevoegen;
  • Alleen-lezen: u kunt in dit programmaonderdeel enkel gegevens raadplegen, niks wijzigen of toevoegen;
  • Geen-toegang: u hebt totaal geen toegang tot de gegevens van dit programmaonderdeel.